De stad Alkmaar

Alkmaar is een wereldwijd bekende stad. Mede vanwege de populaire kaasmarkt, die al meer dan vier eeuwen een Hollandse traditie is. Tegenwoordig wordt de kaasmarkt jaarlijks door ruim 100.000 mensen bezocht.

De populaire kaasmarkt vindt plaats op het Waagplein, voor het monumentale Waaggebouw. In de 18e eeuw werd vier dagen per week kaasmarkt gehouden, en deze duurde tot 1 uur ‘s nachts. Gemiddeld werd per marktdag 300 ton kaas omgezet. Sinds 1939 is het de enige stad die nog kaas verhandelt op deze traditionele wijze. Vandaag de dag zijn de kaasmarkten elke vrijdag (van april tot september) te bezichtigen.

Op de kaasmarkt dragen de kaasdragers een wit pak met strooien hoed. Deze heren van het Alkmaarse Kaasdragers gilde dragen daarnaast een hoed in vier verschillende kleuren: Geel, rood, blauw en groen. Zo vormen zij vier groepen die vemen worden genoemd.

Alkmaar heeft een historisch centrum met 399 rijksmonumenten en 700 gemeentelijke monumenten. Zin in een dagje winkelen? Alkmaar beschikt over karakteristieke oude grachtencafés, restaurants en winkels. Je winkelt dus in het midden van een historisch decor. Alkmaar is alom bekend om zijn vele hofjes, onder andere het 16e-eeuwse hofje van Sonoy en het Wildemanshofje. De stad kent vele grachten met huizen uit de 16e tot de 19e eeuw.

Moordcruise locaties