Moordcruise Noord-Brabant

De provincie Noord-Brabant

Noord-Brabant is een provincie in het zuiden van Nederland. Er zijn vele musea, vooral in de grotere plaatsen. Zoals onder andere het Van Abbemuseum in Eindhoven, het Noordbrabants Museum in ‘s-Hertogenbosch, het Graphic Design Museum in Breda en in Tilburg Natuurmuseum Brabant en De Pont museum. Ook beschikken enkele steden over een groot theater, bijvoorbeeld het Chassé Theater in Breda en Parktheater Eindhoven. Grote, gerenommeerde poppodia als 013 in Tilburg, dat beschikt over de grootste zaal van poppodia in Nederland, en de Effenaar in Eindhoven bieden concerten aan van grote artiesten.

In Noord-Brabant is carnaval het belangrijkste feest. Tal van carnavalsverenigingen zijn actief, onder meer met het vervaardigen van vaak fraai uitgevoerde wagens voor de carnavalsoptocht. Een Skoon Vrouwkesavond en een Boerenbruiloft in traditionele kostuums (zoals de poffer) maken vaak deel uit van de carnavalsviering, die op 11 november al aanvangt met de prinsverkiezing.

Brabant is de sterkst geïndustrialiseerde provincie van Nederland, goed voor meer dan één miljoen banen en 20% van de nationale industriële productie. Tevens is het Brabants, samen met het Hollands, de belangrijkste pijler geweest in het ontstaan van het Standaardnederlands in de 16e en 17e eeuw. Hierbij heeft het Brabants voornamelijk de spelling beïnvloed en het Hollands vooral de uitspraak.

Gedurende de Gouden Eeuw verloor het Brabants aan gewicht door de politieke ontwikkelingen. Thans vormt het Brabantse dialect in zijn vele regionale varianten, of tenminste de tongval, een typisch onderdeel van de identiteit van de Brabander. De Brabantse dialecten zijn niet erkend noch genieten zij enige bescherming.

Moordcruise locaties