De provincie Noord-Holland

Noord-Holland is met ruim 2,7 miljoen inwoners één van Nederlands grootste. De hoofdstad van de provincie is Haarlem, Amsterdam is echter de grootste stad. De provincie kent een rijke historie die honderden jaren terug gaat.

Noord-Holland is groot en deels omringt door water, dit is dan ook de voornaamste reden dat de provincie een populaire vakantiebestemming is voor onze oosterburen. Zowel de Noordzee als het IJsselmeer zijn hier de aanleiding van. Tevens is Noordelijk van de provincie het Waddeneiland Texel te vinden.

West-Friesland, een populair begrip voor de Noord-Hollanders. West-Friesland is wat we officieel noemen een regio in het noorden van de provincie Noord-Holland. De voornaamste plaatsen in de regio zijn: Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Schagen. Dorpen en steden die overigens prima te bereiken zijn met zowel de auto als met het openbaar vervoer.

In het lijstje van de grote steden mag Den Helder ook zeker niet ontbreken. Den Helder is in vele opzichten belangrijk voor de provincie. Naast dat Den Helder de opstapplek is voor de veerdienst naar Texel is het ook de thuisbasis van de grootste marinebasis van Nederland.

De natuurliefhebbers kunnen in Noord-Holland ook prima terecht. In Noord-Holland zijn honderden waardvolle natuurgebieden, landschappen en wateren te vinden. 19 van deze worden overigens beschermt door de EU. Bossen, heiden, duinen, veenweiden en polders zijn allemaal te vinden in het prachtige Noord-Holland.

Moordcruise locaties